ROZENFEEST LOTTUM 2024

Van 9 t/m 11 augustus komt de Rozenhof in het hart van Lottum weer extra tot leven tijdens het Rozenfeest 2024. In de schitterende tuinen van de Rozenhof zijn dan extra rozenobjecten en -mozaïeken te bewonderen, er zijn hapjes en drankjes en er is volop livemuziek. Ook voor kinderen valt er genoeg te beleven.

Ontdek het programma, de tijden en prijzen via onderstaande link

Op deze pagina kun je ook tickets bestellen.

Voor veelgestelde vragen, bekijk de informatie onderaan deze pagina

HISTORIE ROZENFEESTEN

In Lottum werd vanaf 1922 10 jaar lang jaarlijks een feest gevierd ter ere van de roos. Samen met de Lottumse Harmonie werd deze eerste versie van het Rozenfeest initieel gevierd bij het historische kasteel de Borggraaf en later op het centrale marktplein van Lottum.

ROZENFESTIVALS

Na enkele jaren afwezigheid startte in 1951 de tweede reeks Rozenfeesten die tot 1970 duurde. Dit evenement vond plaats op een daarvoor ingericht permanent terrein, de Kraaienhof. Dit Rozenfeest terrein ligt aan de rand van het dorp net achter de huidige sportvelden.

Na een afwezigheid van twintig jaar werd er vanaf 1991 een nieuw evenement georganiseerd. Dit werd het groots opgezette Rozenfestival. Dit tweejaarlijkse evenement trok uiteindelijk ruim 50.000 bezoekers over een 3-daags weekend in augustus. Het besloeg het hele gebied tussen het marktplein en de Maas. Het werd daarmee het grootste festival-evenement van de gemeente Horst aan de Maas en verre omstreken. Het Rozenfestival, alsmede haar voorgangers, werden volledig door vrijwilligers georganiseerd.
Vanwege toenemende regelgeving en financiële risico’s, alsmede de belasting voor het dorp, vond in 2018 het laatste Rozenfestival plaats.

Rosalot

Ter promotie van Rozendorp Lottum is vanaf 2002 een mascotte in het leven geroepen. Onder de basisschoolkinderen werd een prijsvraag uitgeroepen om een naam te verzinnen. Dat werd Rosalot, waarbij duidelijk zal zijn dat Rosa voor de roos staat en Lot voor Lottum. Een bijpassend mascottepak werd ontworpen door studenten van de Modevakschool in Tilburg.

De mascotterol werd ingevuld door meisjes van groep 7 en 8 en de brugklas. Zij representeerden Lottum als rozendorp en deelden folders uit op evenementen binnen en buiten Lottum, vaak in aanloop naar het Rozenfestival. Ze zagen er prachtig uit en kregen altijd veel bekijks.

rozenkoningin

In de vroegere jaren werd tijdens de rozenfeesten altijd een prachtige rozenkoningin gepresenteerd. In 2010 is deze oude traditie weer opgepakt. In het jaar van het rozenfestival werd telkens eind april de nieuwe rozenkoningin bekend gemaakt.

Zij vertegenwoordigde Rozendorp Lottum gedurende twee jaar en was nadrukkelijk aanwezig op het Rozenfestival, maar functioneerde bovenal als ambassadrice tijdens diverse evenementen in de aanloop naar het Rozenfestival. Deze mooie traditie eindigde met het laatste Rozenfestival in 2018.

Opvolger rozenfeest

In het weekend van 12 t/m 14 augustus 2022 vond in Lottum het ‘Feest van de Roos’ plaats. Dit ter gelegenheid van het feit dat 100 jaar geleden voor het eerst een festiviteit rondom de roos werd georganiseerd. Het evenement vond plaats op het terrein van De Rozenhof in Lottum. Dit is een schitterende rozentuin, met een recent uitgebreide landschapstuin, midden in de historische kern van het dorp Lottum.

Met het ‘Feest van de Roos’ werd gestreefd naar een hoog niveau van creativiteit en uitvoering van de decoraties. Dit is met name geslaagd omdat onder leiding van de landelijk bekende arrangeurs Ria Nijssen en Johan Martens, bloemisten en telers weer unieke objecten gecreëerd werden. Onder hun supervisie en geholpen door een groot team van vrijwilligers werden naar schatting zo’n 50.000 rozenstruiken en -knoppen, alsmede veel andere bloemen en planten verwerkt in de vele florale objecten verspreid over De Rozenhof.

Het festival werd verder gecompleteerd door een horeca plein, een braderie met oude ambachten en een gevarieerd live muzikaal programma. Verder verzorgde voormalig Nederlands Kampioen Bloemsierkunst Diny Holtrop diverse demonstraties bloemschikken.

Ondanks het extreem hete weer werd het festival goed bezocht. De recensies waren zeer positief en het evenement krijgt dus ook een vervolg.

André Rieu roos

Op zondag 14 augustus werd voor een volle zaal door niemand minder dan de wereldberoemde violist en orkestleider André Rieu zelf zijn eigen roos gedoopt. De Rosa André Rieu is gecreëerd door Biljana Bozanic-Tanjga van Pheno Geno Roses BV en vermeerderd door Frank Coenders Roses.

Vragen & antwoorden Rozenfeest lottum 2024

Een grootschalig Rozenfestival zoals tot en met 2018 heeft plaatsgevonden organiseren wij niet meer.  Wel zal er in het weekend van 9-10-11 augustus 2024 een 2e editie plaatsvinden van het kleinschaligere Rozenfeest nieuwe stijl. Momenteel zijn wij nog bezig met het uitwerken van dit evenement, zodra meer bekend is kunt u op deze website informatie vinden over programma, openingstijden en toegangsprijzen.

Een dorpsfeest met livemuziek, horeca, diverse kinderactiviteiten en een sfeervolle braderie.

Er zijn verschillende rozenobjecten te zien, er wordt voor entertainment gezorgd en natuurlijk zijn er de hele dag hapjes en drankjes verkrijgbaar.

Twee jaar geleden was het 100 jaar geleden dat de eerste rozenfeesten in Lottum gehouden werden. Dit is toen groots en succesvol gevierd. Dit jaar komen we terug met een (nog) kleinschaliger feest voor Lottum en naburige gemeenschappen.

De activiteiten vinden plaats in De Rozenhof en het rondom liggende terrein, bestaande uit een prachtige showtuin met rozenperken en andere sierbeplanting.

Het evenement is vooral gericht op Lottum en de regio. Uiteraard zijn rozenliefhebbers ook uitgenodigd maar de aankleding wordt waarschijnlijk weer wat minder in vergelijking met eerdere edities van het Rozenfestival en het Feest van de Roos in 2022.

De Rozenhof wordt jaarlijks door veel Duitse rozenliefhebbers bezocht. Het Rozenfeest 2024 is vooral gericht op regionaal publiek, maar uiteraard zijn Duitse gasten ook welkom.

Entreeprijzen dagkaart rozenfeest 2024
• Voorverkoop € 12,50 + € 1,- transactiekosten (per bestelling, niet per ticket) 
• Dagkasssa € 15,-

Entreeprijzen weekendkaart rozenfeest 2024
• Voorverkoop € 30,- + € 1,- transactiekosten (per bestelling, niet per ticket) 
• Dagkassa € 35

Kinderen tot en met 12 jaar gratis toegang

In 2022 was het Feest van de Roos al een heel stuk kleiner en compacter. Deze editie komt er waarschijnlijk nog iets minder aankleding. Wel is er uiteraard nog informatie over de roos en zijn er rozenmozaïeken en bloemstukken te zien in de prachtige Rozenhoftuin, die op zich al een bezoek waard is.

Omdat de ervaringen uit het verleden leren dat dit een geschikt weekend is: Na de drukke periode voor de rozenteelt, in de tweede bloeiperiode van de rozen, in de zomervakantie.

Deze editie wordt er minder gebruik gemaakt van bloemisten die bloemstukken gaan maken.
Ilse Rambags Jenniskens en Pascal Zijlmans gaan het professionele bloemwerk voor hun rekening nemen.
Zij zijn beiden freelancers. Ilse heeft een mooi plan gemaakt voor diverse plekken op het terrein.
 

Ja, verenigingen kunnen ook een bijdrage leveren aan de mozaïeken. Er zijn daarvoor plekken gereserveerd. Er wordt naar gestreefd om dit onderdeel uit te breiden. Verenigingen krijgen hierbij ook ondersteuning.

Nee, de kerk is geen onderdeel van het evenemententerrein.

We hebben al een team aan enthousiaste vrijwilligers en verwachten dat dit team gaat groeien nu we de plannen gepresenteerd hebben. De omvang t.o.v. het Rozenfestival is een stuk kleiner, dus hebben we ook minder mensen nodig.

Jan Keltjens, Ria Nijssen, Jan Thielen, Miek Besouw, Katja Sauvageot, Myrthe Hulsebosch, Job Huys, Chris Schraven, Lucas Langenslag. Leon Strybosch en Silke van Deelen.

Ja, er zijn altijd vrijwilligers nodig. Als mensen zich in willen zetten voor het evenement, kunnen ze zich melden.

LOGIN VRIJWILLIGERS

Gesloten op 7- 8 & 12 augustus

Vanwege de opbouw van het Rozenfeest Lottum, dit feest zal plaatsvinden op 9-10 & 11 augustus.

Op 25 mei is De Rozenhof vanaf 13.30 uur gesloten in verband met een bruiloft.