Gecertificeerde rozen vs. Niet gecertificeerde rozen

ADR- en Excellence-gecertificeerde rozen zijn rassen die door keuringen gedurende 3 jaar bewezen hebben aan de strengste eisen te voldoen. Door deze rozenrassen te kiezen bent u verzekerd van gezonde rozen die in ons klimaat goed groeien zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Niet gecertificeerde rozen hebben deze keuring niet gehad maar dat betekent niet dat deze rassen niet aan de criteria voldoen. Je hebt alleen niet de garantie. Op het internet, o.a. op deze site, is van de meest gangbare rassen voldoende informatie te vinden om tot een bewuste keuze te komen.

Excellence roses

Excellence Roses

Voordat een roos Excellence genoemd mag worden, moet ze gedurende 3 jaar gekeurd worden.
Ter keuring aangeboden rassen worden in 5 proeftuinen in Nederland en België aangeplant. Tijdens de keuring worden geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt.

Drie jaar lang, 4 keer per jaar, hebben de Excellence-rozen een voldoende gescoord op basis van strenge criteria op diverse eigenschappen.
Gezondheid, met name de weerstand tegen bladziektes als meeldauw, roest en sterroetdauw zonder gebruik van schimmelbestrijdingsmiddelen (ook geen biologische), is verreweg het belangrijkste criterium. Ook bloeirijkheid, groeikracht, vorm, kleur en geur van de bloem, zelfschoning van uitgebloeide bloemen worden beoordeeld. Tenslotte worden er punten gegeven voor de algemene indruk.

Ook in De Rozenhof Lottum is een Excellence keuringstuin ingepast.
Per 1-1-2024 hebben 76 rozenrassen het certificaat Excellence. Verreweg de meeste zijn in De Rozenhof te bewonderen.

ADR-rozen

Ook de meeste ADR-rozen (‘Allgemeine Deutsche Rosenneuheitenprüfung’) hebben een mooi plekje gekregen in de tuin van De Rozenhof. In 1948 is in Duitsland de keuring tot verkrijging van het ADR-certificaat ingevoerd om de gezondheid van de nieuw op de markt gebrachte rozen te verbeteren en het merk ‘ADR-Rose’ heeft sindsdien vooral in Duitsland een grote naamsbekendheid veroverd. De keuring voor het ADR-certificaat wordt algemeen erkend als een van de strengste ter wereld. De ingezonden rozen worden in 12 ADR-keuringstuinen verdeeld over heel Duitsland aangeplant.

Ze groeien ook hier zonder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en worden gedurende 3 jaar gekeurd volgens 9 criteria betreffende struik, blad, bloem en algemene indruk. Ook hier is de gezondheid van het blad, met name de weerstand tegen bladziektes, het belangrijkste criterium. Naast de criteria waarop gekeurd wordt bij de Excellence-keuring wordt bij de ADR-keuring ook gekeurd op winterhardheid.

Sinds 2018 wordt het ADR-predicaat toegekend voor een periode van 15 jaar omdat bij veel rassen de gezondheid langzaam achteruitgaat als gevolg van verminderde weerstand of door mutaties van (?) agressievere ziekteverwekkers. Na de 15 jaar kan de veredelaar het ras opnieuw aanbieden voor de 3-jarige keuring waarna het predicaat opnieuw voor 15 jaar kan worden toegekend.

Per 1-2-2024 zijn er 165 rassen met het predicaat ADR-Rose.

Excellence- en ADR-certificering

Er zijn momenteel 23 rassen die zowel het predicaat Excellence Rose als ADR-Rose hebben gekregen. Deze 23 rassen zijn bijna allemaal in De Rozenhof aangeplant.

Op deze website kunt u alle ADR- en Excellence-gecertificeerde rozenrasssen vinden met bijbehorende eigenschappen en prachtige foto’s.

OVERIGE ROZEN

Daarnaast vindt u in De Rozenhof ook rozenrassen die geen predicaat hebben. In onze rozenencyclopedie staan ook rozen beschreven die in de tuin staan of recent hebben gestaan maar geen ADR- of Excellence certificaat hebben.

LOGIN VRIJWILLIGERS

Op 25 mei is De Rozenhof vanaf 13.30 uur gesloten in verband met een bruiloft.